fbpx

1991 – A kezdetek

Így indult a Várvölgyi Húsüzem

 

1991 -ben családi vállalkozásként egyéni vállalkozói formában indult útjára a várvölgyi húsüzem. Kezdetben az akkoriban igen divatos sertés bérhízlalás volt az induló tevékenység, mely viszonylag hamar kiegészült vágással és feldolgozással. A példát – a gyerekkorunktól kezdve sokat tapasztalt – falusi disznóvágások jelentették. Kezdetben kisebb mennyiségű feldolgozói tevékenységnek és az ízekkel, receptekkel való kísérletezéseknek köszönhetően kialakult egy hagyományos, falusi eljárásokkal készülő ízvilág, mely máig fontos jellemzője termékeinknek. 

 A főprofilt kezdetekben főként a pecsenyesütődés vendéglátó helyek kiszolgálása jelentette a Balaton északi partjának vonzáskörzetében, mely ma is tevékenységünk jelentős részét lefedi. Emelett pedig régi, malacokkal kifestett Barkas -unkkal a 90 -es évek közepén rendszeresen látogattuk a vasárnapi pécsi vásárt is, ahol vásárlóink sütő kolbászunk, hurkáink mellett már a várvölgyi füstölt kolbásszal és a többi füstölt áruval is találkozhattak.

Várvölgyi_sült_hasaszalonna_(tekercs)800x
background

1997 – Feldolgozó üzem

Kizárólag a feldolgozásra koncentrálunk

1997 környékén megszüntettük a vágást telephelyünkön, mert egész egyszerűen a sok nagyipari vágóhíd létrejöttével üzletileg sokkal jobb lehetőségnek bizonyult a továbbiakban csak a feldolgozásra koncentrálni és valamely környékbeli, magyar sertéssel foglalkozó vágóhíddal szerződni. Ekkora már a ma ismert termékeink 80% -át gyártottuk, melyek azóta maximum a felhasznált fűszerek típusaiban/gyártóiban és technológia eltéréseiben változtak. Legtöbb esetben kötelezően, élelmiszeri jogszabályok miatt, főként az Unióhoz való csatlakozást követően volt szükség ezekre a változásokra.

 

Kérdésként sokszor felmerül, hogy üzemünk történelme során miért nem készítettünk sohasem parizereket, felvágottakat, gépsonkákat és hasonló népszerű termékeket. Bár kezdetekben voltak ilyen jellegű próbálkozások, de elkerülve a különböző mesterséges adalékanyagokat, szójaalapú eljárásokat soha nem tudtunk dúlőre jutni ezek készítésével, így maradtunk a természetesebb dolgoknál. Ezen elveknek köszönhetően mai napig elmondhatjuk, hogy termékeink 100% -a glutén-, szója- és tojásmentesek, a sajtos kolbászunk és tepertőnk kivételével pedig minden laktóz- és tejmentes is.

 

Várvölgy húsbolt belső

1998 – Megnyílt a Húsboltunk

A kilencvenes évek végére egyre inkább igény mutatkozott egy húsbolt nyitására, aminek célja kezdetben kizárólag a várvölgyi közösség kiszolgálása volt. Mivel Várvölgy kis település,  így már kezdetekben is heti egyszer nyitottunk ki. Üzletünk ekkor még nem is volt az utcáról megközelíthető, egy idő után viszont egyre több messziről érkező vásárló tért be udvarunkba, ami egyértelműen jelezte az igényt arra, hogy szükség lenne egy könyebben elérhető, nagyobb üzlethelységre. Így 2005 -ben átköltöztünk ma már jól ismert helyünkre, mely mindenki számára sokkal könnyebben megközelíthető és elérhető. 

2001 – Hurka, kolbász aranykora

A 2000 -es évek elejére kisméretű húsüzemünk elérte maximális kapacitását. Ebben az időszakban a hurka – kolbász aranykorát élte, köszönhetően a rendezvényekre kitelepülő sütödéseknek, nyári fesztiváloknak és strandi boltoknak. A kolbászkák népszerűsége inspiráció volt arra, hogy egyéb dolgokkal is kísérletezzünk, így az évtized elején megjelent majorannás grill kolbászunk és debreceni jellegú főzőkolbászunk is. A 2000 -es évek második felében pedig tovább gondoltuk népszerű hagyományos fűszerezésű sütőkolbászunk, így született meg a várvölgyi sajtos kolbász

HACCP engedély

2004 – HACCP -s engedély

A HACCP egy olyan nemzetközileg elfogadott szabályrendszer melynek elsődleges célja az élelmiszerek biztonságának megteremtése. Egy olyan rendszer, mely előírja, hogy az egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a biztonságos élelmiszer előállítás céljából. Az EU -s csatlakozással hazánk magasfokú HACCP -s előírásokat szabott ki minden élelmiszeripari vállalkozásra, melynek kötelezően meg kell felelni. A HACCP certifikációt üzemünk 2004 -ben kapta meg és magas biztonsági szabályainak azóta is töretlenül megfelel

európai únió csillagai

2007 – Uniós engedélyek

Hazánk 2004 május 1 -vel csatlakozott az Európai Unióhoz, mely minden élelmiszeriparban dolgozó vállalkozásnak egy újabb kihivást jelentett, hiszen megannyi jogszabálynak és előírásnak kellett megfelelni, amire akkor még mi sem álltunk készen. Körülöttünk rengeteg húsipari cég és partner bezárt, megszűnt de mi minden erőnkkel azon voltunk, hogy megfeleljünk a követelményeknek. A kért igényekhez fejlesztettük és bővítettük üzemünket, mely 2007 -re minden Európai Uniós engedélyt megkapott.

Várvölgy Hús logo

2020 – Egyéni vállalkozásból cég

Ebben az évben jött el az a pont, melyet elsősorban adminisztrációs okokból volt ideje meglépnünk. Sokáig egyéni vállalkozásként működő húsüzemünk 2020 márciusától hivatalosan is céggé alakult, így a termékeink cimkéin már Várvölgy Húsüzem Kft. szerepel változatlan vezetéssel és termékpalettával. Ezzel egyidőben arculatunkat is megújítva, új honlapunkkal és online jelenlétünkkel léptünk egyet a digitális világ útvesztőjébe, megfelelve a kötelező jogszalyoknak is, mind az online számlázás, mind a fizetési lehetőségek bővítési körében.

várvölgyi disznósajt
várvölgyi vastagkolbász